Bocian czarny
(Ciconia nigra)

rodzina: drozdowate

Długość ciała: 95-100 cm Nieco mniejszy od bociana białego. Ubarwienie czarne z metalicznym połyskiem, brzuch biały. Dziób, naga skóra wokół oczu i nogi czerwone. W odróżnieniu od swego krewniaka bocian czarny uważany jest za skrytego ptaka leśnego, raczej unikającego kontaktów z człowiekiem. Ostatnio zmienia swe zwyczaje i zaczyna gnieździć się coraz bliżej osad ludzkich, nawet w niewielkich lasach.

rodzina

bociany

opis

Długość ciała: 95-100 cm Nieco mniejszy od bociana białego. Ubarwienie czarne z metalicznym połyskiem, brzuch biały. Dziób, naga skóra wokół oczu i nogi czerwone. W odróżnieniu od swego krewniaka bocian czarny uważany jest za skrytego ptaka leśnego, raczej unikającego kontaktów z człowiekiem. Ostatnio zmienia swe zwyczaje i zaczyna gnieździć się coraz bliżej osad ludzkich, nawet w niewielkich lasach.

miejsca

Cały obszar kraju włącznie z górami

siedlisko

Lasy w pobliżu jezior, stawów hodowlanych i rzek, także lasy górskie

liczebność

Bardzo nieliczny ptak lęgowy, ok. 1200 par

gniazdo

Platforma zbudowana z gałęzi w koronie lub rozwidleniu drzewa, w górach na półce skalnej

lęg

3-5 białych jaj. Wysiadywanie 35-36 dni. Młode osiągają lotność po ponad 2 miesiącach

pokarm

Głównie ryby, płazy, wodne bezkręgowce, także małe ssaki, gady i duże owady

wędrówki

Wędrowny. Przylot: IV, odlot: VIII-IX

ochrona

Gatunek chroniony, wymieniony w Dyrektywie ptasiej, zagrożony utratą podmokłych siedlisk lęgowych i żerowiskowych

linki

http://www2.gazeta.pl/edukacja/1,31976,792719.html - strona o Bocianie czarnym Jacka Betleji
mapa wystepowania
min
min
min
min
min
min
Fatbirder's Top 1000 Birding Websites