Kos
(Turdus merula)

rodzina: bekasowate

Długość ciała: 24-27 cm. Czarno ubarwiony ptak ze stosunkowo długim ogonem (co odróżnia go od szpaka) i pomarańczowym dziobem. Samica brunatna, plamkowana od spodu. Kos był pierwotnie ptakiem typowo leśnym, a obecnie występuje licznie w różnych środowiskach, także w zieleni miejskiej, parkach, ogródkach działkowych i dzielnicach willowych.

rodzina

drozdowate

opis

Długość ciała: 24-27 cm. Czarno ubarwiony ptak ze stosunkowo długim ogonem (co odróżnia go od szpaka) i pomarańczowym dziobem. Samica brunatna, plamkowana od spodu. Kos był pierwotnie ptakiem typowo leśnym, a obecnie występuje licznie w różnych środowiskach, także w zieleni miejskiej, parkach, ogródkach działkowych i dzielnicach willowych.

miejsca

Cały obszar kraju

siedlisko

Lasy różnych typów, zadrzewienia, parki, także pośród zabudowy miejskiej

liczebność

Średnio liczny, miejscami liczny ptak lęgowy

gniazdo

Głęboka czarka z trawy i drobnych gałązek, wylepiona od środka mieszaniną próchnicy i piasku oraz wyścielona trawą; umieszczona w przy pniu lub w rozwidleniu gałęzi

lęg

5-6 zielonkawych, rdzawo plamkowanych jaj. Wysiadywanie: 12-14 dni. Młode opuszczają gniazdo po 13-14 dniach

pokarm

Owady, dżdżownice i owoce

wędrówki

Wędrowny. Przylot: III-IV, odlot: X-XI, część ptaków zimuje zwłaszcza w miastach

ochrona

Gatunek chroniony

linki

http://www2.gazeta.pl/edukacja/1,28378,1178315.html - st rona o kosie Adama Wajraka
mapa wystepowania
min
min
min
Fatbirder's Top 1000 Birding Websites