Kwiczoł
(Turdus pilaris)

rodzina: bekasowate

Długość ciała: 24-27 cm. Duży drozd, wielkością zbliżony do kosa. Wierzch ciała brązowy, głowa i kuper popielate, ogon czarny. Cały spód ciała gęsto plamkowaty na beżowym tle. Kwiczoły są aktywnymi, rzucającymi się w oczy i hałaśliwymi ptakami, odzywającymi się często czkającym głosem. Często gniazdują w luźnych koloniach na skrajach zadrzewień lub w parkach. Mają rzadki wśród ptaków śpiewających zwyczaj gromadnego atakowania i przeganiania intruzów, nawet znacznie większych od nich. Główną bronią jest ich własny kał, którym obryzgują wroga. Zimą kwiczoły skupiają się często w stada liczące po kilkaset osobników, obsiadające drzewa i krzewy z owocami.

rodzina

drozdowate

opis

Długość ciała: 24-27 cm. Duży drozd, wielkością zbliżony do kosa. Wierzch ciała brązowy, głowa i kuper popielate, ogon czarny. Cały spód ciała gęsto plamkowaty na beżowym tle. Kwiczoły są aktywnymi, rzucającymi się w oczy i hałaśliwymi ptakami, odzywającymi się często czkającym głosem. Często gniazdują w luźnych koloniach na skrajach zadrzewień lub w parkach. Mają rzadki wśród ptaków śpiewających zwyczaj gromadnego atakowania i przeganiania intruzów, nawet znacznie większych od nich. Główną bronią jest ich własny kał, którym obryzgują wroga. Zimą kwiczoły skupiają się często w stada liczące po kilkaset osobników, obsiadające drzewa i krzewy z owocami.

miejsca

Cały obszar kraju

siedlisko

Skraje lasów liściastych, zadrzewienia i szpalery drzew, stare parki, osady ludzkie bogate w zieleń

liczebność

Liczny, lokalnie średnio liczny ptak lęgowy

gniazdo

Na poziomej gałęzi lub w rozwidleniu konarów na wysokości kilku metrów, gniazdo w postaci czarki zbudowane z tr aw i liści z wylepą z gliny

lęg

5-6 niebieskawozielonych, rdzawo nakrapianych jaj. Wysiadywanie: 13-14 jaj. Młode opuszczają gniazdo po 13-15 dniach

pokarm

Różne bezkręgowce oraz owoce

wędrówki

Wędrowny. Przylot: III-IV, odlot: X-XI. Licznie zimuje w kraju

ochrona

Gatunek chroniony
mapa wystepowania
min
min
min
min
min
Fatbirder's Top 1000 Birding Websites