Kopciuszek
(Phoenicurus ochruros)

rodzina: bekasowate

Długość ciała: 14-15 cm. Smukły ptak mniejszy od wróbla. Samiec jest ciemnoszary z czarną twarzą, gardłem i piersią oraz białą wstawką na lotkach drugorzędowych. Ogon i kuper rdzawe, tylko środkowe sterówki czarne. Samica ciemnoszara z wyjątkiem rudego ogona. Kopciuszek jest jednym z gatunków, który świetnie przystosował się do życia mieście. Zabudowa miejska stanowi namiastkę górskich terenów, na których pierwotnie gniazdował. Występuje nawet w centrach wielkich miast, gdzie przy sztucznym oświetleniu jego głos rozbrzmiewa także w nocy.

rodzina

drozdowate

opis

Długość ciała: 14-15 cm. Smukły ptak mniejszy od wróbla. Samiec jest ciemnoszary z czarną twarzą, gardłem i piersią oraz białą wstawką na lotkach drugorzędowych. Ogon i kuper rdzawe, tylko środkowe sterówki czarne. Samica ciemnoszara z wyjątkiem rudego ogona. Kopciuszek jest jednym z gatunków, który świetnie przystosował się do życia mieście. Zabudowa miejska stanowi namiastkę górskich terenów, na których pierwotnie gniazdował. Występuje nawet w centrach wielkich miast, gdzie przy sztucznym oświetleniu jego głos rozbrzmiewa także w nocy.

miejsca

Cały obszar kraju

siedlisko

Zabudowa miejska i wiejska, kamieniołomy, tereny kamieniste i ruderalne

liczebność

Średnio liczny ptak lęgowy

gniazdo

W szczelinach skalnych, w różnych niszach na budynkach, w półotwartych skrzynkach lęgowych, zawsze osłonięte od góry, z łodyg traw i korzonków

lęg

5-6 białych jaj. Wysiadywanie: 13-14 dni. Młode opuszczają gniazdo po 13-15 dniach

pokarm

Owady i inne bezkręgowce, jesieni ą także jagody

wędrówki

Wędrowny. Przylot: III-IV, odlot: IX-XI

ochrona

Gatunek chroniony

linki

http://www2.gazeta.pl/edukacja/1,31976,792826.html - strona o Kopciuszku Jacka Betleji
mapa wystepowania
min
min
min
min
Fatbirder's Top 1000 Birding Websites