Paszkot
(Turdus viscivorus)

rodzina: bekasowate

Długość ciała: 26-29 cm

Nasz największy drozd, podobny do śpiewaka, ale masywniejszy z wydatną piersią. Wierzch bardziej szary z jasnymi końcami pokryw skrzydłowych, spód białawy nakrapiany dużymi owalnymi czarnymi plamkami zagęszczonymi na środku piersi. Na głowie wyróżniają się ciemno obrzeżone pokrywy uszne.

Choć w niektórych okolicach nie jest ptakiem rzadkim, zwykle uchodzi uwadze z powodu płochliwości i dość skrytego trybu życia.


rodzina

drozdowate

opis

Długość ciała: 26-29 cm

Nasz największy drozd, podobny do śpiewaka, ale masywniejszy z wydatną piersią. Wierzch bardziej szary z jasnymi końcami pokryw skrzydłowych, spód białawy nakrapiany dużymi owalnymi czarnymi plamkami zagęszczonymi na środku piersi. Na głowie wyróżniają się ciemno obrzeżone pokrywy uszne.

Choć w niektórych okolicach nie jest ptakiem rzadkim, zwykle uchodzi uwadze z powodu płochliwości i dość skrytego trybu życia.

miejsca

Cały obszar kraju, liczniejszy w górach niż na nizinach, rozmieszczony nierównomiernie

siedlisko

Stare i rozległe bory sosnowe i świerkowe oraz lasy mieszane w pobliżu polan i zrębów lub na ich obrzeżach

liczebność

Nieliczny, lokalnie średnio liczny ptak lęgowy

gniazdo

W koronie drzewa, zwykle przy pniu sosny; podstawa gniazda zbudowana z gałązek, liści i traw, wylepa z gliny z wyściółką z suchych traw

lęg

4-5 płowych lub zielonkawych, rdzawo plamkowanych jaj. Wysiadywanie 12-14 dni. Młode opuszczają gniazdo w wieku 14-16 dni

pokarm

Różne bezkręgowce oraz owoce i nasiona

wędrówki

Wędrowny. Przylot: III-IV, odlot: IX-XI; część ptaków zimuje

ochrona

Gatunek chroniony
mapa wystepowania
min
min
Fatbirder's Top 1000 Birding Websites