Dzięcioł czarny
(Dryocopus martius)

rodzina: bekasowate

Długość ciała: 45-50 cm. Największy z naszych dzięciołów, wielkością niewiele ustępujący gawronowi, z którym można go pomylić w locie, choć dzięcioł czarny jest smuklejszy i lata bardziej falistym lotem z nieregularnymi uderzeniami skrzydeł. Ubarwienie całe czarne. Samiec ma na głowie czerwoną czapeczkę, a samica tylko czerwoną plamę na potylicy. Dzięcioł czarny bębni bardzo głośno i donośnie wybierając do tego grube i suche konary. Wydaje też szereg innych głosów: metalicznych, wibrujących lub kwilących. Swym potężnym dziobem potrafi rozkuwać obumarłe pnie i wykuwać duże dziuple w zdrowym drzewie.

rodzina

dzieciołowate

opis

Długość ciała: 45-50 cm. Największy z naszych dzięciołów, wielkością niewiele ustępujący gawronowi, z którym można go pomylić w locie, choć dzięcioł czarny jest smuklejszy i lata bardziej falistym lotem z nieregularnymi uderzeniami skrzydeł. Ubarwienie całe czarne. Samiec ma na głowie czerwoną czapeczkę, a samica tylko czerwoną plamę na potylicy. Dzięcioł czarny bębni bardzo głośno i donośnie wybierając do tego grube i suche konary. Wydaje też szereg innych głosów: metalicznych, wibrujących lub kwilących. Swym potężnym dziobem potrafi rozkuwać obumarłe pnie i wykuwać duże dziuple w zdrowym drzewie.

miejsca

Cały obszar kraju

siedlisko

Stare bory i lasy liściaste, stare, duże parki miejskie i zadrzewienia

liczebność

Nieliczny, lokalnie średnio liczny ptak lęgowy

gniazdo

W dziupli wykutej w pniu starego drzewa

lęg

4-6 białych jaj. Wysiadywanie: 12-14 dni. Młode opuszczają dziuplę po 24-28 dniach

pokarm

Larwy, poczwarki i dorosłe owady żyjące w drewnie, także mrówki

wędrówki

Osiadły

ochrona

Gatunek chroniony, wymieniony w Dyrektywie ptasiej

linki

http://www2.gazeta.pl/edukacja/1,31976,792754.html - strona o Dzięcioła Czarnego Jacka Betleji
mapa wystepowania
min
min
Fatbirder's Top 1000 Birding Websites