Dzięciołek
(Dendrocopos minor)

rodzina: bekasowate

Długość ciała: 14-16 cm. Nasz najmniejszy gatunek dzięcioła, wielkości wróbla. Całe ubarwienie pstre. Wierzch ciała w poprzeczne pręgi, ogon czarny z białymi bocznymi sterówkami. Spód ciała kremowy, drobny kreskowany, bez czerwieni na podogoniu, co odróżnia go od innych pstrych dzięciołów. Samiec ma na głowie krótką czerwoną czapeczkę, której nie posiada samica. Dzięciołek jako najsłabszy gatunek dzięcioła preferuje drzewa o miękkim lub zbutwiałym drewnie, zarówno do żerowania, jak i wykuwania dziupli. Często penetruje cienkie gałęzie, które są omijane przez większe dzięcioły.

rodzina

dzieciołowate

opis

Długość ciała: 14-16 cm. Nasz najmniejszy gatunek dzięcioła, wielkości wróbla. Całe ubarwienie pstre. Wierzch ciała w poprzeczne pręgi, ogon czarny z białymi bocznymi sterówkami. Spód ciała kremowy, drobny kreskowany, bez czerwieni na podogoniu, co odróżnia go od innych pstrych dzięciołów. Samiec ma na głowie krótką czerwoną czapeczkę, której nie posiada samica. Dzięciołek jako najsłabszy gatunek dzięcioła preferuje drzewa o miękkim lub zbutwiałym drewnie, zarówno do żerowania, jak i wykuwania dziupli. Często penetruje cienkie gałęzie, które są omijane przez większe dzięcioły.

miejsca

Cały niżowy obszar kraju, unika wyższych gór

siedlisko

Różne drzewostany liściaste i mieszane, obrzeża lasów, parki, natomiast unika rozległych borów

liczebność

Nieliczny, lokalnie średnio liczny ptak lęgowy

gniazdo

W dziupli wykutej w miękkim lub spróchniałym drzewie, często bocznej gałęzi

lęg

5-6 białych jaj. Wysiadywanie: 11-12 dni. Młode opuszczają dziuplę po o k. 20 dniach

pokarm

Owady i ich larwy zbierane z powierzchni kory lub wydobywane spod niej

wędrówki

Osiadły

ochrona

Gatunek chroniony
mapa wystepowania
min
min
min
min
min
Fatbirder's Top 1000 Birding Websites