Krętogłów
(Jynx torquilla)

rodzina: bekasowate

Długość ciała: 16-19 cm

Mimo iż jest krewniakiem dzięciołów, zupełnie ich nie przypomina ani wyglądem, ani zachowaniem. Trochę większy od wróbla z dłuższym ogonem. Ubarwienie maskujące, z wierzchu szare, brązowe i czarne, tworzące skomplikowany rysunek przypominający korę drzewa. Przez oko biegnie brunatny pasek, gardło prążkowane, a spód kropkowany na białawym tle. Ogon szary z kilkoma ciemnymi paskami. Dziób szary, zaostrzony.

Nazwa tego ptaka pochodzi od osobliwego zwyczaju wykonywania w zagrożeniu wężowych ruchów głową i szyją, które maja odstraszyć intruza.


rodzina

dzieciołowate

opis

Długość ciała: 16-19 cm

Mimo iż jest krewniakiem dzięciołów, zupełnie ich nie przypomina ani wyglądem, ani zachowaniem. Trochę większy od wróbla z dłuższym ogonem. Ubarwienie maskujące, z wierzchu szare, brązowe i czarne, tworzące skomplikowany rysunek przypominający korę drzewa. Przez oko biegnie brunatny pasek, gardło prążkowane, a spód kropkowany na białawym tle. Ogon szary z kilkoma ciemnymi paskami. Dziób szary, zaostrzony.

Nazwa tego ptaka pochodzi od osobliwego zwyczaju wykonywania w zagrożeniu wężowych ruchów głową i szyją, które maja odstraszyć intruza.

miejsca

Cały obszar kraju wraz z niższymi górami

siedlisko

Obrzeża lasów i zadrzewień różnego typu, także parki i ogrody ze starymi dziuplastymi drzewami

liczebność

Nieliczny, lokalnie średnio liczny ptak lęgowy

gniazdo

W dziupli naturalnej, wykutej przez dzięcioła lub w skrzynce lęgowej, usytuowanej zwykle w pobliżu skraju lasu, starego parku lub ogrodu. Gniazdo bez wyściółki

lęg

7-12 białych jaj. Wysiadywanie 12-14 dni. Młode opuszczają dziuplę po 19-24 dniach

pokarm

Głównie mrówki, ich jaja i poczwarki, które zbiera na ziemi lub na drzewach, a także inne owady

wędrówki

Wędrowny. Przylot: IV-V, odlot: VIII-IX

ochrona

Gatunek chroniony
mapa wystepowania
min
min
min
Fatbirder's Top 1000 Birding Websites