Dzięcioł trójpalczasty
(Picoides tridactylus)

rodzina: bekasowate

Długość ciała: 21-25 cm

Ptak wielkości dzięcioła dużego, ale znacznie ciemniej ubarwiony i jako jedyny nasz dzięcioł ma w stopie tylko trzy palce. Na grzbiecie długa biała plama sięgająca do nasady ogona, skrzydła czarne, biało prążkowane na lotkach. Na głowie trzy czarne pasy, samiec ma żółtą czapeczkę, a samica białą, czarno kreskowaną. Pierś plamkowana, a boki brzucha pręgowane.

Dzięcioł ten jest silnie związany z występowaniem starych drzewostanów świerkowych obfitujących w martwe i obumierające drzewa.


rodzina

dzieciołowate

opis

Długość ciała: 21-25 cm

Ptak wielkości dzięcioła dużego, ale znacznie ciemniej ubarwiony i jako jedyny nasz dzięcioł ma w stopie tylko trzy palce. Na grzbiecie długa biała plama sięgająca do nasady ogona, skrzydła czarne, biało prążkowane na lotkach. Na głowie trzy czarne pasy, samiec ma żółtą czapeczkę, a samica białą, czarno kreskowaną. Pierś plamkowana, a boki brzucha pręgowane.

Dzięcioł ten jest silnie związany z występowaniem starych drzewostanów świerkowych obfitujących w martwe i obumierające drzewa.

miejsca

W północno-wschodniej części kraju zasiedla duże kompleksy leśne, takie jak: Puszcza Białowieska, Knyszyńska, Augustowska i Borecka. Na południu zasięg obejmuje Karpaty od Babiej Góry po Bieszczady

siedlisko

Stare bory świerkowe i mieszane, a także wilgotne drzewostany liściaste z domieszką świerka

liczebność

Bardzo nieliczny, lokalnie nieliczny ptak lęgowy, ok. 200 par

gniazdo

Wykuwa dziuplę w spróchniałych świerkach, zwykle na wysokości kilku metrów

lęg

3-6 białych jaj. Wysiadywanie 12-14 dni. Młode opuszczają dziuple po 22-25 dniach, ale pozostają pod opieka rodziców jeszcze przez miesiąc

pokarm

Głównie chrząszcze i ich larwy żyjące pod i na korze świerków: korniki, kózki, ryjkowce itp.

wędrówki

Osiadły

ochrona

Gatunek chroniony, wymieniony w Polskiej czerwonej księdze zwierząt jako narażony na wyginięcie, i w Dyrektywie ptasiej, zagrożony utratą siedlisk poprzez usuwanie martwych i obumierających świerków
mapa wystepowania
min
Fatbirder's Top 1000 Birding Websites