Dymówka
(Hirundo rustica)

rodzina: bekasowate

Długość ciała: 17-23 cm. Niewielki, smukły ptak o granatowo połyskującym czarnym wierzchu ciała i białawym lub jasnopomarańczowym spodzie. Gardło i czoło rdzawe, oddzielone od piersi czarną przepaską. Skrajne sterówki wydłużone, przez co ogon jest głęboko rozwidlony. Dymówka jest powszechnie znanym ptakiem, gdyż najczęściej gniazduje w zabudowaniach ludzkich. Nocuje w wielotysięcznych skupieniach w trzcinowiskach.

rodzina

jaskółkowate

opis

Długość ciała: 17-23 cm. Niewielki, smukły ptak o granatowo połyskującym czarnym wierzchu ciała i białawym lub jasnopomarańczowym spodzie. Gardło i czoło rdzawe, oddzielone od piersi czarną przepaską. Skrajne sterówki wydłużone, przez co ogon jest głęboko rozwidlony. Dymówka jest powszechnie znanym ptakiem, gdyż najczęściej gniazduje w zabudowaniach ludzkich. Nocuje w wielotysięcznych skupieniach w trzcinowiskach.

miejsca

Cały obszar kraju

siedlisko

Osiedla wiejskie i podmiejskie, wyjątkowo gniazduje poza zabudową, np. pod mostami

liczebność

Bardzo liczny ptak lęgowy

gniazdo

Czarka ulepiona z ziemi i przyklejona do pionowej ściany, wyścielona piórkami, z reguły we wnętrzu budynku

lęg

4-6 białawych, rdzawo nakrapianych jaj. Wysiadywanie: 14-16 dni. Młode opuszczają gniazdo po 18-23 dniach

pokarm

Drobne latające owady

wędrówki

Wędrowna. Przylot: IV, odlot: IX-X

ochrona

Gatunek chroniony
mapa wystepowania
min
min
min
min
min
min
min
Fatbirder's Top 1000 Birding Websites