Jastrząb
(Accipiter gentilis)

rodzina: bekasowate

Długość ciała: samiec - 48-58 cm, samica - 60-66 cm. Średniej wielkości ptak drapieżny o stosunkowo krótkich skrzydłach i długim ogonie. Ubarwienie szarobrunatne z wierzchu, białe od spodu z gęstymi, ciemnymi prążkami, ogon szeroko pręgowany. Samiec jest wyraźnie mniejszy od samicy. Prowadzi skryty tryb życia, rzadko krąży. Poluje najczęściej z zasadzki. Jest zwinny i potrafi schwytać ofiarę nawet wśród gałęzi.

rodzina

jastrzębiowate

opis

Długość ciała: samiec - 48-58 cm, samica - 60-66 cm. Średniej wielkości ptak drapieżny o stosunkowo krótkich skrzydłach i długim ogonie. Ubarwienie szarobrunatne z wierzchu, białe od spodu z gęstymi, ciemnymi prążkami, ogon szeroko pręgowany. Samiec jest wyraźnie mniejszy od samicy. Prowadzi skryty tryb życia, rzadko krąży. Poluje najczęściej z zasadzki. Jest zwinny i potrafi schwytać ofiarę nawet wśród gałęzi.

miejsca

Cały kraj z górami włącznie

siedlisko

Różnego rodzaju lasy, także duże zadrzewienia

liczebność

Nieliczny ptak lęgowy

gniazdo

Na starym drzewie, zwykle w rozwidleniu pnia lub na bocznej gałęzi, zbudowane z gałęzi, ozdobione zielonymi gałązkami

lęg

3-4 niebieskawe jaja. Wysiadywanie: 35-38 dni. Młode osiągają lotność w wieku 35-42 dni

pokarm

Ptaki do wielkości kury i ssaki do rozmiaru zająca

wędrówki

Osiadły

ochrona

Gatunek chroniony

linki

http://www2.gazeta.pl/edukacja/1,31976,792824.html - strona o Jastrzębiu Jacka Betleji
mapa wystepowania
min
min
min
Fatbirder's Top 1000 Birding Websites