Orlik krzykliwy
(Aquila pomarina)

rodzina: bekasowate

Orlik krzykliwy zajmuje rewiry obejmujące zarówno stare drzewostany, jak i podmokłe tereny, na których żeruje.Ptak drapieżny większy od myszołowa o długich, równowąskich skrzydłach i dość krótkim ogonie. Ubarwiony brunatno, w locie pokrywy skrzydłowe jaśniejsze od lotek. Poluje na stosunkowo drobne zwierzęta, których wypatruje z wysokiego posterunku lub też chwyta je na piechotę. Choć jest najliczniejszym z orłów, jego rozmieszczenie w kraju jest bardzo nierównomierne.


Rodzina

jastrzębiowate

Opis

Orlik krzykliwy zajmuje rewiry obejmujące zarówno stare drzewostany, jak i podmokłe tereny, na których żeruje.Ptak drapieżny większy od myszołowa o długich, równowąskich skrzydłach i dość krótkim ogonie. Ubarwiony brunatno, w locie pokrywy skrzydłowe jaśniejsze od lotek. Poluje na stosunkowo drobne zwierzęta, których wypatruje z wysokiego posterunku lub też chwyta je na piechotę. Choć jest najliczniejszym z orłów, jego rozmieszczenie w kraju jest bardzo nierównomierne.

Miejsca

Głównie północna i wschodnia część kraju

Siedlisko

Stare lasy liściaste i mieszane w pobliżu wilgotnych łąk i pól

Liczebność

Bardzo nieliczny ptak lęgowy, 1700-1900 par

Gniazdo

W koronie drzewa, zwykle przy pniu lub w rozwidleniu konarów, zbudowane z gałęzi, wysłane trawą

Lęg

1-2 białych lub rudawych, brązowo plamkowanych jaj. Wysiadywanie: 43 dni. Młode opuszczają gniazdo po 50-56 dniach.

Pokarm

Małe ssaki, płazy, drobne ptaki, gady, duże owady

Wędrówki

Wędrowny. Przylot: IV, odlot: VIII-IX

Ochrona

Gatunek chroniony, wymieniony w Polskiej czerwonej księdze zwierząt jako wymagający szczególnej uwagi, i w Dyrektywie ptasiej, zagrożony przez utratę siedlisk poprzez wyrąb starych drzewostanów w pobliżu wód, likwidację bagien i zarastanie terenów podmokłych oraz intensyfikację rolnictwa

Linki

http://www2.gazeta.pl/edukacja/1,28378,26757.html - strona o Orliku krzykliwym Adama Wajraka

mapa wystepowania
min
min
min
Fatbirder's Top 1000 Birding Websites