Kania ruda
(Milvus milvus)

rodzina: bekasowate

Długość ciała: 60-66 cm. Długie skrzydła i głęboko wcięty ogon nadają kani rudej charakterystycznego wyglądu. Ubarwienie rdzawobrązowe z białawą, kreskowaną głową. W locie rzucają się w oczy białe plamy od spodu skrzydeł oraz rudy wierzch ogona. Podobna kania czarna różni się ciemniejszym, brunatnym ubarwieniem oraz mniej wciętym ogonem. Kania ruda dzięki niezwykłości swej sylwetki i rzucającemu się w oczy ubarwieniu jest prawdziwą ozdobą krajobrazu, gdy patroluje swój rewir pełnym gracji lotem. Jest mniej związana ze środowiskiem wodnym i można ją spotkać w krajobrazie rolniczym.

rodzina

jastrzębiowate

opis

Długość ciała: 60-66 cm. Długie skrzydła i głęboko wcięty ogon nadają kani rudej charakterystycznego wyglądu. Ubarwienie rdzawobrązowe z białawą, kreskowaną głową. W locie rzucają się w oczy białe plamy od spodu skrzydeł oraz rudy wierzch ogona. Podobna kania czarna różni się ciemniejszym, brunatnym ubarwieniem oraz mniej wciętym ogonem. Kania ruda dzięki niezwykłości swej sylwetki i rzucającemu się w oczy ubarwieniu jest prawdziwą ozdobą krajobrazu, gdy patroluje swój rewir pełnym gracji lotem. Jest mniej związana ze środowiskiem wodnym i można ją spotkać w krajobrazie rolniczym.

miejsca

Cały niżowy obszar kraju, liczniejsza na zachodzie

siedlisko

Obrzeża lasów w pobliżu jezior, stawów hodowlanych i rzek, także tereny rolnicze

liczebność

Bardzo nieliczny ptak lęgowy, ok. 600-700 par

gniazdo

W rozwidleniu gałęzi, zbudowane z patyków, wyścielone trawą i różnymi śmieciami

lęg

1-3 białych, rdzawo nakrapianych jaj. Wysiadywanie ok. 35 dni. Młode osiągają lot ność po 50-60 dniach

pokarm

Urozmaicony, różnego typu kręgowce i bezkręgowce, także padlina

wędrówki

Wędrowna. Przylot: III-IV, odlot: VIII-IX

ochrona

Gatunek chroniony, wymieniony w Polskiej czerwonej księdze zwierząt jako bliski zagrożenia, i w Dyrektywie ptasiej, zagrożony przez utratę siedlisk poprzez wyrąb starych drzew w pobliżu wód, zwłaszcza na międzywalu, likwidację zabagnień i zadrzewień oraz intensyfikację rolnictwa
mapa wystepowania
min
min
min
Fatbirder's Top 1000 Birding Websites