Błotniak łąkowy
(Circus pygargus)

rodzina: bekasowate

Długość ciała: 41-52 cm

Mniejszy od myszołowa o smukłej sylwetce z wąskimi skrzydłami i długim ogonem. Płcie różnią się bardzo wyglądem. Ubarwienie dorosłego samca popielate z czarnymi dłoniowymi częściami skrzydeł, pojedynczym czarnym paskiem na ich wierzchu oraz dwoma na spodzie. Na brzuchu i pokrywach podskrzydłowych rdzawe kreski, a na ogonie niewyraźne pręgowanie. Nieco większa samica jest brunatna z wierzchu i brązowo kreskowana na płowym tle od spodu z białą plamą na pokrywach nadogonowych. Młode podobne do samic, ale rdzawe od spodu.

Od czasu zasiedlenia pól uprawnych ten piękny ptak stał się prawdziwą ozdobą terenów rolniczych na wielu obszarach kraju.


rodzina

jastrzębiowate

opis

Długość ciała: 41-52 cm

Mniejszy od myszołowa o smukłej sylwetce z wąskimi skrzydłami i długim ogonem. Płcie różnią się bardzo wyglądem. Ubarwienie dorosłego samca popielate z czarnymi dłoniowymi częściami skrzydeł, pojedynczym czarnym paskiem na ich wierzchu oraz dwoma na spodzie. Na brzuchu i pokrywach podskrzydłowych rdzawe kreski, a na ogonie niewyraźne pręgowanie. Nieco większa samica jest brunatna z wierzchu i brązowo kreskowana na płowym tle od spodu z białą plamą na pokrywach nadogonowych. Młode podobne do samic, ale rdzawe od spodu.

Od czasu zasiedlenia pól uprawnych ten piękny ptak stał się prawdziwą ozdobą terenów rolniczych na wielu obszarach kraju.

miejsca

Niżowy obszar kraju, ale rozmieszczenie nierównomierne, najliczniejszy na wschodzie i środkowej części kraju

siedlisko

Podmokłe łąki, turzycowiska i torfowiska, obrzeża bagien, ostatnio również rozległe łany zbóż i rzepaku w krajobrazie rolniczym

liczebność

Nieliczny lub bardzo nieliczny ptak lęgowy; 1300-1500 par

gniazdo

Gniazduje pojedynczo lub w skupieniach po kilka par na budując gniazdo na ziemi pod osłoną roślinności. Podstawa gniazda z gałęzi, wyścielona suchymi trawami

lęg

3-5 żółtawe lub zielonkawe, skąpo nakrapiane jaja. Wysiadywanie 28-30 dni. Młode pozostają w gnieździe przez ok. 30 dni, a potem przebywają w pobliżu przez dalszych 2-3 tygodnie karmione przez rodziców

pokarm

Drobne ssaki i ptaki, duże owady

wędrówki

Wędrowny. Przylot: IV-V, odlot: VIII-X

ochrona

Gatunek chroniony, wymieniony w Dyrektywie ptasiej; zagrożony przez utratę siedlisk w wyniku przesuszenia i zarastania obszarów podmokłych oraz niszczenia gniazd podczas żniw
mapa wystepowania
min
min
min
min
Fatbirder's Top 1000 Birding Websites