Cyraneczka
(Anas crecca)

rodzina: bekasowate

Długość ciała: 31-38 cm. Najmniejsza europejska kaczka. Samiec łatwo rozpoznawalny w szacie godowej po brązowo-zielonej głowie z połyskiem i popielatym ubarwieniu tułowia z beżową nakrapiana piersią. Na skrzydle ma połyskujące zielono-czarne lusterko. Samica szarobrunatna, gęsto plamkowana. Jest dość licznie spotykana w okresie przelotów, natomiast jako ptak lęgowy jest ptakiem skrytym, ograniczonym do miejsc spokojnych i odludnych.

rodzina

kaczkowate

opis

Długość ciała: 31-38 cm. Najmniejsza europejska kaczka. Samiec łatwo rozpoznawalny w szacie godowej po brązowo-zielonej głowie z połyskiem i popielatym ubarwieniu tułowia z beżową nakrapiana piersią. Na skrzydle ma połyskujące zielono-czarne lusterko. Samica szarobrunatna, gęsto plamkowana. Jest dość licznie spotykana w okresie przelotów, natomiast jako ptak lęgowy jest ptakiem skrytym, ograniczonym do miejsc spokojnych i odludnych.

miejsca

Występuje głównie na północy Polski oraz na rozproszonych stanowiskach na południu

siedlisko

Śródleśnie jeziorka i stawy, obrzeża jezior i zabagnione doliny rzeczne

liczebność

Bardzo nieliczny ptak lęgowy

gniazdo

Zagłębienie usłane źdźbłami traw, ukryte po okapem gęstej roślinności wodnej lub zielnej w pobliżu wody

lęg

8-11 żółtawych jaj. Wysiadywanie 21-23 dni. Młode uzyskują lotność po 25-30 dniach

pokarm

Pokarm roślinny i zwierzęcy pobierany głównie z powierzchni wody

wędrówki

Wędrowna. Przylot: III-IV, odlot: X-XI

ochrona

Gatunek łowny, wymieniony w Dyrektywie ptasiej, zagrożony utratą siedlisk lęgowych w wyniku osuszania śródleśnych bagienek i dolin rzecznychPtak łowny
mapa wystepowania
min
min
min
min
min
Fatbirder's Top 1000 Birding Websites