Krakwa
(Anas strepera)

rodzina: bekasowate

Długość ciała: 46-56 cm

Kaczka nieco mniejsza i delikatniejsza od krzyżówki. Samiec w szacie godowej szary z jaśniejszą głową, ciemniej plamkowaną piersią oraz czarnym tyłem ciała i popielatymi sterówkami. Lusterko w skrzydle białe. Dziób czarniawy. Samica podobna do krzyżówki, od której różni się pomarańczowymi pasami po bokach dzioba i białym lusterkiem.

Dawniej rzadsza, ostatnio na niektórych obszarach stała się liczniejsza. Miejscami, zwłaszcza w koloniach mew, może gniazdować w skupieniach


rodzina

kaczkowate

opis

Długość ciała: 46-56 cm

Kaczka nieco mniejsza i delikatniejsza od krzyżówki. Samiec w szacie godowej szary z jaśniejszą głową, ciemniej plamkowaną piersią oraz czarnym tyłem ciała i popielatymi sterówkami. Lusterko w skrzydle białe. Dziób czarniawy. Samica podobna do krzyżówki, od której różni się pomarańczowymi pasami po bokach dzioba i białym lusterkiem.

Dawniej rzadsza, ostatnio na niektórych obszarach stała się liczniejsza. Miejscami, zwłaszcza w koloniach mew, może gniazdować w skupieniach

miejsca

Cały niżowy obszar kraju, choć w części centralnej i miejscami na Pomorzu rzadka

siedlisko

Płytkie wody śródlądowe z bujną roślinnością wodną, takie jak jeziora eutroficzne, stawy hodowlane, starorzecza, podmokłe łąki z bagienkami

liczebność

Nieliczny ptak lęgowy, 2000-2200 par

gniazdo

Na suchym lądzie, dobrze ukryte wśród roślinności trawiastej i zielnej, zwykle w pobliżu wody. Płytkie zagłębienie wyścielone trawami i puchem

lęg

8-12 kremowych jaj. Samica wysiaduje przez 24-26 dni, a następnie wodzi młode przez 6-7 tygodni

pokarm

Roślinny: liście, łodygi, kłącza, które zdobywa żerując na lądzie i w płytkiej wodzie

wędrówki

Wędrowna. Przylot: III-V, odlot: IX-XI

ochrona

Ptak chroniony, wymieniony w Dyrektywie ptasiej; zagrożona przez zmiany siedliskowe w wyniku intensyfikacji gospodarki stawowej (niszczenie wysp i roślinności wodnej) zwłaszcza na prywatyzowanych stawach
mapa wystepowania
min
min
Fatbirder's Top 1000 Birding Websites