Hełmiatka
(Netta rufina)

rodzina: bekasowate

Długość ciała: 53-60 cm

Kaczka wielkości krzyżówki. Samiec w szacie godowej ma rdzawożółtą, krótką grzywę na wierzchu brązowej głowy. Szyja, pierś, pas przez środek brzucha i tył ciała czarne, boki białe, a wierzch tułowia brunatny. Dziób i tęczówka czerwone. Samica brunatna z ciemną czapeczką i rozjaśnionymi bokami głowy i spodem ciała. Dziób czarny z różową przepaską na końcu. Jest jedną z najładniejszych i najrzadszych naszych kaczek. Ostatnio są oznaki pewnego wzrostu liczebności i zajmowania nowych stanowisk lęgowych.


rodzina

kaczkowate

opis

Długość ciała: 53-60 cm

Kaczka wielkości krzyżówki. Samiec w szacie godowej ma rdzawożółtą, krótką grzywę na wierzchu brązowej głowy. Szyja, pierś, pas przez środek brzucha i tył ciała czarne, boki białe, a wierzch tułowia brunatny. Dziób i tęczówka czerwone. Samica brunatna z ciemną czapeczką i rozjaśnionymi bokami głowy i spodem ciała. Dziób czarny z różową przepaską na końcu. Jest jedną z najładniejszych i najrzadszych naszych kaczek. Ostatnio są oznaki pewnego wzrostu liczebności i zajmowania nowych stanowisk lęgowych.

miejsca

Regularnie gniazduje tylko na kilku stanowiskach głównie w południowej Polsce: w okolicach Oświęcimia i Zatora, Raciborza, w dolinie Nidy oraz na jez. Łuknajno na Mazurach

siedlisko

Jeziora i stawy hodowlane z bujną roślinnością szuwarową, także wody słonawe zalewów nadmorskich

liczebność

Skrajnie nieliczny ptak lęgowy, ok. 15-20 par

gniazdo

Na suchym lądzie, ukryte w roślinności w pobliżu wody. W zagłębieniu wyścielonym liśćmi, trawami i puchem

lęg

8-10 szarawozielonkawych jaj. Wysiadywanie 26-28 dni. Samica wodzi młode do uzyskania lotności w wieku ok. 7 tygodni

pokarm

Głównie roślinny: liście, kłącza, nasiona, a zwłaszcza glony ramienice, dodatkowo także wodne bezkręgowce

wędrówki

Wędrowna. Przylot: III-V, odlot: VIII-XI

ochrona

Ptak chroniony; wymieniony w Polskiej czerwonej księdze zwierząt jako wymagający szczególnej troski; wymieniony w Dyrektywie ptasiej; zagrożona przez zmiany siedliskowe w wyniku intensyfikacji gospodarki stawowej, zwłaszcza na prywatyzowanych stawach
mapa wystepowania
min
min
min
Fatbirder's Top 1000 Birding Websites