Podgorzałka
(Aythya nyroca)

rodzina: bekasowate

Długość ciała: 38-42 cm

Mniejsza i delikatniejsza od czernicy, o innym profilu głowy z wysoko wysklepionym ciemieniem. Obie płcie ubarwione podobnie, ciemnokasztanowate z białym podogoniem i środkiem brzucha, samica bardziej brunatna. Na skrzydłach w locie widoczne białe pasy. Dziób smukły, ciemnoszary. Tęczówka samca biała, samicy brązowa.

Należy do tych gatunków kaczek, które w ostatnich dziesięcioleciach gwałtownie zmniejszyły w kraju swą liczebność, a na wielu obszarach przestała gniazdować.


rodzina

kaczkowate

opis

Długość ciała: 38-42 cm

Mniejsza i delikatniejsza od czernicy, o innym profilu głowy z wysoko wysklepionym ciemieniem. Obie płcie ubarwione podobnie, ciemnokasztanowate z białym podogoniem i środkiem brzucha, samica bardziej brunatna. Na skrzydłach w locie widoczne białe pasy. Dziób smukły, ciemnoszary. Tęczówka samca biała, samicy brązowa.

Należy do tych gatunków kaczek, które w ostatnich dziesięcioleciach gwałtownie zmniejszyły w kraju swą liczebność, a na wielu obszarach przestała gniazdować.

miejsca

Gniazduje na nielicznych stanowiskach, głównie w południowej Polsce, głównie w dolinie Baryczy i górnej Wisły oraz na Lubelszczyźnie

siedlisko

Płytkie wody śródlądowe z dobrze rozwiniętymi szuwarami, kożuchami roślinności, głównie na stawach hodowlanych i jeziorach

liczebność

Skrajnie nielicznie lęgowa; 40-50 par lęgowych

gniazdo

Umieszczone na stałym lądzie w pobliżu wody lub w kępie roślinności wodnej, dobrze osłonięte, zbudowane w zagłębieniu wyścielonym trawami i puchem. Chętnie gniazduje na wyspach w koloniach śmieszki

lęg

7-10 beżowych lub różowawych jaj. Wysiadywanie 25-27 dni wyłącznie przez samicę, która wodzi pisklęta przez 6-7 tygodni

pokarm

Głównie roślinny z domieszką wodnych bezkręgowców

wędrówki

Wędrowna. Przylot: III-V, odlot IX-XI. Wyjątkowo zimuje

ochrona

Ptak chroniony; wymieniony w Polskiej czerwonej księdze zwierząt jako silnie zagrożony wyginięciem, i w Dyrektywie ptasiej; zagrożony przez zmiany siedliskowe w wyniku intensyfikacji gospodarki stawowej, zwłaszcza na prywatyzowanych stawach
mapa wystepowania
min
min
min
min
min
min
min
Fatbirder's Top 1000 Birding Websites