Lodówka
(Clangula hyemalis)

rodzina: bekasowate

Długości ciała samca: 58-60 cm, samicy: 37-41 cm

Nieduża kaczka, wielkością zblizona do czernicy, o krępej sylwetce z krótką szyją i okrągłą głową. Jej ubarwienie jest bardzo zmienne w różnych porach roku. Przebywające u nas zimą samce noszą szaro-białe upierzenie z kontrastowymi z czarną plamą na piersi i pasem biegnącym przez środek grzbietu. Głowa z płowo-czarnymi bokami i białym wierzchem. Ubarwienie samicy zimą jest zmienne, brunatno-szaro-białe. Na wiosnę samce ma czarnobrunatny przód ciała z białymi bokami i rdzawym wzorem na wierzchu. Samica jest bardziej brązowa. We wszystkich szatach samic ma wydłużone sterówki oraz czarny i różowy dziób. Jest najliczniej zimującą kaczką na naszych wodach przybrzeżnych Bałtyku. Bardzo towarzyska i ruchliwa, tworzy duże skupienia.


rodzina

kaczkowate

opis

Długości ciała samca: 58-60 cm, samicy: 37-41 cm

Nieduża kaczka, wielkością zblizona do czernicy, o krępej sylwetce z krótką szyją i okrągłą głową. Jej ubarwienie jest bardzo zmienne w różnych porach roku. Przebywające u nas zimą samce noszą szaro-białe upierzenie z kontrastowymi z czarną plamą na piersi i pasem biegnącym przez środek grzbietu. Głowa z płowo-czarnymi bokami i białym wierzchem. Ubarwienie samicy zimą jest zmienne, brunatno-szaro-białe. Na wiosnę samce ma czarnobrunatny przód ciała z białymi bokami i rdzawym wzorem na wierzchu. Samica jest bardziej brązowa. We wszystkich szatach samic ma wydłużone sterówki oraz czarny i różowy dziób. Jest najliczniej zimującą kaczką na naszych wodach przybrzeżnych Bałtyku. Bardzo towarzyska i ruchliwa, tworzy duże skupienia.

miejsca

Wody przybrzeżne Bałtyku, sporadycznie zalatuje na wody śródlądowe w całym kraju

siedlisko

Gatunek morski występujący na wodach przybrzeżnych i z dala od brzegu; ptaki zalatujące w głąb lądu zatrzymują się na różnego typu wodach stojących i większych rzekach

liczebność

Ptak przelotny i zimujący. Tworzy wielotysięczne skupienia na morzu, liczna zwłaszcza na Zat. Gdańskiej i Zat. Pomorskiej

gniazdo

W tundrze pod osłoną skąpej roślinności w pobliżu wody, płytkie zgłębienie ze skąpą wyściółką lub bez niej

lęg

6-9 płowooliwkowych jaj. Wysiadywanie 24-29 dni przez samicę. Młode osiągają lotność po 35-40 dniach

pokarm

Głównie małże i drobne skorupiaki wyławiane z dna

wędrówki

Wędrowna. Przylot na nasze wody w X, a odlot w IV

ochrona

Gatunek chroniony; wymieniony w Dyrektywie ptasiej; wiele ptaków ginie w sieciach rybackich, a inne z powodu zanieczyszczenia piór substancjami ropopochodnymi
mapa wystepowania
min
min
min
Fatbirder's Top 1000 Birding Websites