Gawron
(Corvus frugilegus)

rodzina: bekasowate

Długość ciała: 44-50 cm. Czarny, granatowo połyskujący ptak. Nasada mocnego, ale smukłego dzioba jest nieopierzona u dorosłych ptaków. Jest jednym z gatunków ściśle związanych z osadami ludzkimi, zarówno w okresie lęgowym, jak i zimowym, gdy w miastach skupiają się na nocleg wielotysięczne stada gawronów.

rodzina

krukowate

opis

Długość ciała: 44-50 cm. Czarny, granatowo połyskujący ptak. Nasada mocnego, ale smukłego dzioba jest nieopierzona u dorosłych ptaków. Jest jednym z gatunków ściśle związanych z osadami ludzkimi, zarówno w okresie lęgowym, jak i zimowym, gdy w miastach skupiają się na nocleg wielotysięczne stada gawronów.

miejsca

Cały obszar kraju

siedlisko

Zadrzewienia i parki wiejskie i miejskie, czasem poza osiedlami ludzkimi w sąsiedztwie pól i łąk

liczebność

Średnio liczny ptak lęgowy

gniazdo

Gniazduje kolonijnie w koronach wysokich drzew. Gniazdo z patyków wzmocnione ziemią i gliną

lęg

2-5 zielonkawoniebieskich brązowo nakrapianych jaj. Wysiadywanie: 18-19 dni. Młode opuszczają gniazdo po 28-35 dniach

pokarm

Bezkręgowce i różnorodny pokarm roślinny, także odpadki i padlina

wędrówki

Wędrowny. Przylot: III, odlot: X-XI. W kraju zimują licznie ptaki pochodzące z północnego wschodu

ochrona

Gatunek chroniony

linki

http://www2.gazeta.pl/edukacja/1,28378,26743.html - strona o Gawronie Adama Wajraka
mapa wystepowania
min
min
Fatbirder's Top 1000 Birding Websites