Kawka
(Corvus monedula)

rodzina: bekasowate

Długość ciała: 31-35 cm. Pospolity ptak wielkości gołębia. Ubarwienie łupkowoczarne. Na głowie czarna czapeczka i twarz, kark i boki szyi szare. Gniazduje pojedynczo lub kolonijnie w budynkach, zajmując wieże kościelne lub kominy lub dziuplach drzew w miejskich parkach. Szczególnie liczna jest w okresie zimowym, gdy do naszego kraju przybywają liczne ptaki ze wschodu i północy. Tworzy wówczas wielkie stada wraz z gawronami nocujące w wielu polskich miastach.

rodzina

krukowate

opis

Długość ciała: 31-35 cm. Pospolity ptak wielkości gołębia. Ubarwienie łupkowoczarne. Na głowie czarna czapeczka i twarz, kark i boki szyi szare. Gniazduje pojedynczo lub kolonijnie w budynkach, zajmując wieże kościelne lub kominy lub dziuplach drzew w miejskich parkach. Szczególnie liczna jest w okresie zimowym, gdy do naszego kraju przybywają liczne ptaki ze wschodu i północy. Tworzy wówczas wielkie stada wraz z gawronami nocujące w wielu polskich miastach.

miejsca

Cały niżowy obszar kraju

siedlisko

Osiedla ludzkie, stare parki, skalne ściany z niszami

liczebność

Średnio liczny ptak lęgowy

gniazdo

W dziupli, szczelinie, kominie lub innej wnęce; zbudowane z gałązek i ziemi, wysłane trawą i włosiem

lęg

5-6 zielonkawych, nakrapianych jaj. Wysiadywanie: 17-19 dni. Młode opuszczają gniazdo po ok. 30 dniach

pokarm

Owady, myszy, nasiona, odpadki

wędrówki

Częściowo wędrowna. Przeloty: III-IV, X-XI

ochrona

Gatunek chroniony

linki

http://www2.gazeta.pl/edukacja/1,31976,792825.html - strona o Kawce Jacka Betleji
mapa wystepowania
min
min
min
min
Fatbirder's Top 1000 Birding Websites