Kszyk
(Gallinago gallinago)

rodzina: bociany

Długość ciała: 25-29 cm

Ptak wielkości kosa. Ubarwienie maskujące, czarno-brązowo-szare ze skomplikowanym wzorem na poszczególnych piórach wierzchu ciała, który układa się w podłużne pasy. Na głowie rysunek złożony z równoległych brunatnych i płowych pasków. Pierś brunatno kreskowana, a brzuch po bokach prążkowany. Dziób długi, prosty, szary u nasady i czarny w części końcowej. Nogi dość krótkie, zielonkawoszare.

Prowadzi skryty tryb życia i zwykle przebywa pod osłoną roślinności. W okresie godowym odbywa widowiskowe loty tokowe, wznosi się i opada, wydając przy tym beczący dźwięk powstający przy wibracji skrajnych sterówek.


rodzina

bekasowate

opis

Długość ciała: 25-29 cm

Ptak wielkości kosa. Ubarwienie maskujące, czarno-brązowo-szare ze skomplikowanym wzorem na poszczególnych piórach wierzchu ciała, który układa się w podłużne pasy. Na głowie rysunek złożony z równoległych brunatnych i płowych pasków. Pierś brunatno kreskowana, a brzuch po bokach prążkowany. Dziób długi, prosty, szary u nasady i czarny w części końcowej. Nogi dość krótkie, zielonkawoszare.

Prowadzi skryty tryb życia i zwykle przebywa pod osłoną roślinności. W okresie godowym odbywa widowiskowe loty tokowe, wznosi się i opada, wydając przy tym beczący dźwięk powstający przy wibracji skrajnych sterówek.

miejsca

Cały niżowy obszar kraju, ale rozmieszczenie nierównomierne tylko w miejscach dogodnych do gniazdowania

siedlisko

Podmokłe łąki, torfowiska, turzycowiska na bagnach i mokradłach, skrajach jezior i stawów hodowlanych, śródleśnych bagienkach, podczas przelotów na mulistych brzegach różnego typu wód

liczebność

Nieliczny, miejscami średnio liczny ptak lęgowy

gniazdo

Ukryte w kępie turzycy w płytkiej wodzie, uwite z liści turzycy

lęg

4 oliwkowe, brązowo plamkowane jaja. Wysiadywanie 19-21 dni. Młode dorastają po ok. 3 tygodniach

pokarm

Drobne bezkręgowce (owady, pierścienice, mięczaki) wydobywane z miękkiego podłoża przez sondowanie

wędrówki

Wędrowny. Przylot: III-IV, odlot: VII-XI

ochrona

Gatunek chroniony, wymieniony w Dyrektywie ptasiej; zagrożony utratą siedlisk przez osuszanie terenów podmokłych, zaniechanie koszenia łąk, zarastanie przez wysoką roślinność

mapa wystepowania
min
min
min
min
min
Fatbirder's Top 1000 Birding Websites