Łęczak
(Tringa glareola)

rodzina: jastrzębiowate

Długość ciała: 20-25 cm

Ptak wielkości małego drozda, o smukłej sylwetce z długimi oliwkowymi nogami. Wierzch ciała szary z brunatnymi plamkami. Głowa i szyja czarno kropkowane, boki piersi bardziej prążkowane. Spód ciała i kuper białe, na ogonie drobne poprzeczne paseczki.

W okresie przelotów jest najpospolitszym brodźcem spotykanym nad wodami i na różnego rodzaju podmokłych terenach. Spotykany u nas także w porze lęgowej, ale są to ptaki u nas niegniazdujące.


rodzina

bekasowate

opis

Długość ciała: 20-25 cm

Ptak wielkości małego drozda, o smukłej sylwetce z długimi oliwkowymi nogami. Wierzch ciała szary z brunatnymi plamkami. Głowa i szyja czarno kropkowane, boki piersi bardziej prążkowane. Spód ciała i kuper białe, na ogonie drobne poprzeczne paseczki.

W okresie przelotów jest najpospolitszym brodźcem spotykanym nad wodami i na różnego rodzaju podmokłych terenach. Spotykany u nas także w porze lęgowej, ale są to ptaki u nas niegniazdujące.

miejsca

Jedynym stanowiskiem lęgowym w kraju są Bielawskie Błota na Pobrzeżu Gdańskim

siedlisko

Śródleśne torfowiska wysokie w otoczeniu borów bagiennych, podczas przelotów na mulistych brzegach różnego typu wód

liczebność

Skrajnie nieliczny ptak lęgowy; zaledwie kilka par lęgowych

gniazdo

Dołek dobrze ukryty w kępie turzycy, wyścielony trawami

lęg

4 oliwkowe, brązowo nakrapiane jaja. Wysiadywanie 21-24 dni. Młode uzyskują lotność po ok. 4 tygodniach

pokarm

Drobne bezkręgowce, głównie owady i ich larwy, mięczaki, skorupiaki

wędrówki

Wędrowny. Przylot: IV-V, odlot: VI-X

ochrona

Gatunek chroniony, wymieniony w Polskiej czerwonej księdze zwierząt jako skrajnie zagrożony, i w Dyrektywie ptasiej; zagrożony zanikiem siedlisk lęgowych spowodowanym osuszaniem i zarastaniem torfowisk
mapa wystepowania
min
min
min
min
Fatbirder's Top 1000 Birding Websites