Brodziec piskliwy
(Actitis hypoleucos)

rodzina: jastrzębiowate

Długość ciała: 19-22 cm

Ptak wielkości szpaka o wydłużonej sylwetce i dość krótkich nogach. Wierzch brązowawoszary, spód biały. Głowa, szyja i góra piersi drobno kreskowane na szarobeżowym tle. Kuper i ogon brązowe, skraje ogona białe, czarno pręgowane. W locie na skrzydłach widoczny biały pasek.

Siedzący ptak często kiwa ogonem, a lecący nisko nad wodą podryguje skrzydłami. Odzywa się wysokim „hididi”.


rodzina

bekasowate

opis

Długość ciała: 19-22 cm

Ptak wielkości szpaka o wydłużonej sylwetce i dość krótkich nogach. Wierzch brązowawoszary, spód biały. Głowa, szyja i góra piersi drobno kreskowane na szarobeżowym tle. Kuper i ogon brązowe, skraje ogona białe, czarno pręgowane. W locie na skrzydłach widoczny biały pasek.

Siedzący ptak często kiwa ogonem, a lecący nisko nad wodą podryguje skrzydłami. Odzywa się wysokim „hididi”.

miejsca

Cały niżowy obszar kraju wraz z terenami podgórskimi, ale rozmieszczony nierównomiernie

siedlisko

Rzeki o naturalnym biegu z łachami i wyspami w nurcie, starorzecza, obrzeża zbiorników wodnych, żwirownie

liczebność

Nieliczny ptak lęgowy; 1500-2000 par

gniazdo

Płytki dołek w ziemi wysłany trawami, pod osłoną roślinności trawiastej lub pod krzakiem, zwykle kilka metrów od wody

lęg

4 żółtogliniaste, brunatno plamkowane jaja. Wysiadywanie 20-22 dni. Młode osiągają lotność po ok. 3 tygodniach

pokarm

Drobne bezkręgowce lądowe i wodne (owady i ich larwy, pajęczaki, dżdżownice, ślimaki, skorupiaki) zbierane z powierzchni podłoża

wędrówki

Wędrowny. Przylot: IV-V, odlot: VII-X

ochrona

Gatunek chroniony; wymieniony w Dyrektywie ptasiej; zagrożony utratą siedlisk w wyniku regulacji koryt rzecznych i likwidacji wysp w nurcie rzek
mapa wystepowania
min
min
min
min
Fatbirder's Top 1000 Birding Websites