Strzyżyk
(Troglodytes troglodytes)

rodzina: jastrzębiowate

Długość ciała: 9-10 cm. Jeden z naszych najmniejszych ptaków. Łatwo go rozpoznać po brązowym prążkowanym ubarwieniu i drobnej sylwetce z zadartym, krótkim ogonkiem. Choć nie jest ptakiem rzadkim w naszych lasach rzadko go widujemy. Jest bardzo ruchliwy, ale trzyma się gęstych zarośli i rzadko pokazuje się na otwartych miejscach. Mimo swych niewielkich rozmiarów śpiewa wyjątkowo donośnym i dynamicznym głosem. Śpiew jest urozmaicony, złożony z melodyjnych zwrotek z trelami.

rodzina

bekasowate

opis

Długość ciała: 9-10 cm. Jeden z naszych najmniejszych ptaków. Łatwo go rozpoznać po brązowym prążkowanym ubarwieniu i drobnej sylwetce z zadartym, krótkim ogonkiem. Choć nie jest ptakiem rzadkim w naszych lasach rzadko go widujemy. Jest bardzo ruchliwy, ale trzyma się gęstych zarośli i rzadko pokazuje się na otwartych miejscach. Mimo swych niewielkich rozmiarów śpiewa wyjątkowo donośnym i dynamicznym głosem. Śpiew jest urozmaicony, złożony z melodyjnych zwrotek z trelami.

miejsca

Cały niżowy obszar kraju

siedlisko

Lasy liściaste i mieszane z bujnym podszytem, zdziczałe parki i ogrody

liczebność

Średnio liczny ptak lęgowy

gniazdo

Kuliste gniazdo ukryte nisko wśród gęstych gałęzi lub na ścianie wykrotu

lęg

6-7 białych czerwonawo nakrapianych jaj. Wysiadywanie: 14-16 dni. Młode opuszczają gniazdo po 15-17 dniach

pokarm

Owady i drobne bezkręgowce

wędrówki

Wędrowny. Przylot: III-IV, odlot: IX-X

ochrona

Gatunek chroniony

linki

http://www2.gazeta.pl/edukacja/1,28378,1488593.html - stro na o Strzyżyku Adama Wajraka http://www2.gazeta.pl/edukacja/1,31976,792939.html - strona o Strzyżyku Jacka Betleji
mapa wystepowania
min
min
min
Fatbirder's Top 1000 Birding Websites