Biegus malutki
(Calidris minuta)

rodzina: jastrzębiowate

Długość ciała: 14-16 cm

Ptak wielkości wróbla, sylwetka smukła z krótką szyją. Ubarwienie godowe wierzchu ciała rdzawe z łuskowanym wzorem złożonym z piór o czarnych środkach i jaśniejszych obwódkach. Głowa, szyja i pierś z czarnym kreskowaniem. Brzuch biały. Dziób krótki, prosty i czarny, nogi czarne.

Ten najmniejszy europejski biegus w niektóre lata pojawia się u nas licznie, a w inne jest bardzo nieliczny, co jest uzależnione od warunków lęgowych na arktycznych lęgowiskach.


rodzina

bekasowate

opis

Długość ciała: 14-16 cm

Ptak wielkości wróbla, sylwetka smukła z krótką szyją. Ubarwienie godowe wierzchu ciała rdzawe z łuskowanym wzorem złożonym z piór o czarnych środkach i jaśniejszych obwódkach. Głowa, szyja i pierś z czarnym kreskowaniem. Brzuch biały. Dziób krótki, prosty i czarny, nogi czarne.

Ten najmniejszy europejski biegus w niektóre lata pojawia się u nas licznie, a w inne jest bardzo nieliczny, co jest uzależnione od warunków lęgowych na arktycznych lęgowiskach.

miejsca

Wybrzeże Bałtyku zwłaszcza w rejonach ujść rzek, a także nad wodami w całej Polsce

siedlisko

Piaszczyste i muliste brzegi morskie oraz muliste dna spuszczonych stawów hodowlanych i zbiorników zaporowych oraz brzegi rzek

liczebność

W okresie przelotów liczebność bardzo zmienna, od pojedynczych ptaków po stada liczące kilkaset osobników, ale zawsze liczniejszy jesienią niż wiosną

gniazdo

Gniazduje w tundrze w płytkim dołku słabo ukrytym w roślinności

lęg

4 zielonkawe lub płowe, brązowo nakrapiane jaja. Wysiadywanie 20-21 dni.

pokarm

Drobne bezkręgowce zbierane z powierzchni podłoża

wędrówki

Wędrowny. Przylot: IV-V, odlot: VIII-X

ochrona

Gatunek chroniony, wymieniony w Dyrektywie ptasiej
mapa wystepowania
min
min
min
min
Fatbirder's Top 1000 Birding Websites