Drozd czarnogardły
(Turdus atrogularis)

rodzina: drozdowate

23-26 cm Drozd wielkości kosa. Samiec na rozległą plamę na gardle i szyi sięgającą aż do piersi, która u samicy jest jaśniejsza i złożona z czarnych plamek. Wierzch, skrzydła i ogon szare. Spód skrzydeł w locie rudawy. Dziób żółty z czarnym końcem. Do niedawna drozd rdzawogardły i czarnogardły były łączone w jeden gatunek zwany drozdem różnogardłym.

Rodzina

drozdowate

Opis

23-26 cm Drozd wielkości kosa. Samiec na rozległą plamę na gardle i szyi sięgającą aż do piersi, która u samicy jest jaśniejsza i złożona z czarnych plamek. Wierzch, skrzydła i ogon szare. Spód skrzydeł w locie rudawy. Dziób żółty z czarnym końcem. Do niedawna drozd rdzawogardły i czarnogardły były łączone w jeden gatunek zwany drozdem różnogardłym.

Rozmieszczenie

Gatunek syberyjski, bardzo rzadko zalatujący do Europy i naszego kraju

Występowanie

Różnego typu środowiska leśne, zarośla w dolinach rzecznych, zarastające torfowiska

Siedliska

Bory, zadrzewienia

Liczebność

Stwierdzony w kraju ok. 12 razy

Gniazdo

Ukryte nisko na drzewie w rozwidleniu gałęzi lub na spróchniałym pniu, czasem na ziemi,zbudowane gałązek, łodyg i mchu spojonych błotem, wyścielone trawkami

Lęg

4-5 jasnoniebieskich, gęsto nakrapianych jaj. Wysiadywanie 11-12 dni. Młode opuszczają gniazdo w wieku 11-13 dni

Pokarm

Owady, dżdżownice, ślimaki oraz jagody

Wędrówki

Wędrowny.

Status ochronny i zagrożenia

Gatunek chroniony

Wskazówki obserwacyjne

Trudny do zaobserwowania z powodu rzadkości w naszym kraju
mapa wystepowania
min

Fatbirder's Top 1000 Birding Websites