serwis został wykonany dla Ciebie przez organizacje pożytku publicznego:
popieraj naszą działaność - rozlicz swój PIT programem - przekaż nam 1% swojego podatku
pobierz program rozlicza wszystkie PIT-y roczne (38, 37, 36), posiada wszystkie załączniki, jest prosty w obsłudze

Sójka
(Garrulus glandarius)

rodzina: krukowate

Długość ciała: 32-36 cm. Ptak wielkości kawki o beżowobrązowym upierzeniu. Jej ozdobą są błękitne, prążkowane pióra na czarnych skrzydłach. W locie ma charakterystyczną sylwetkę z zaokrąglonymi skrzydłami, białym kuprem i czarnym ogonem. Sójka pełni funkcję "strażnika lasu" alarmując przy byle okazji wrzaskliwych głosem. Lata pozornie nieporadnym, chwiejnym lotem z nierównomiernymi uderzeniami skrzydeł. Mimo to w latach nieurodzaju żołędzi sójki podejmują inwazyjne migracje i wówczas można spotkać przelatujące luźne stada tych ptaków.

rodzina

krukowate

opis

Długość ciała: 32-36 cm. Ptak wielkości kawki o beżowobrązowym upierzeniu. Jej ozdobą są błękitne, prążkowane pióra na czarnych skrzydłach. W locie ma charakterystyczną sylwetkę z zaokrąglonymi skrzydłami, białym kuprem i czarnym ogonem. Sójka pełni funkcję "strażnika lasu" alarmując przy byle okazji wrzaskliwych głosem. Lata pozornie nieporadnym, chwiejnym lotem z nierównomiernymi uderzeniami skrzydeł. Mimo to w latach nieurodzaju żołędzi sójki podejmują inwazyjne migracje i wówczas można spotkać przelatujące luźne stada tych ptaków.

miejsca

Cały niżowy obszar kraju

siedlisko

Różne typy starych lasów, duże parki i zadrzewienia

liczebność

Średnio liczny ptak lęgowy

gniazdo

Przy nasadzie pnia w koronie drzewa; zbudowane z cienkich patyków, wyścielone korzonkami i trawami

lęg

5-7 niebieskozielonych, drobno nakrapianych jaj. Wysiadywanie: 16-17 dni. Młode opuszczają gniazdo po 19-21 dniach

pokarm

Drobne kręgowce, owady, jaja ptaków, a także pokarm roślinny zwł aszcza żołędzie

wędrówki

Częściowo osiadła i wędrowna

ochrona

Gatunek chroniony

linki

http://www2.gazeta.pl/edukacja/1,28378,180070.html - strona o Sójce Adama Wajraka
mapa wystepowania
min
min
min
Fatbirder's Top 1000 Birding Websites