serwis został wykonany dla Ciebie przez organizacje pożytku publicznego:
popieraj naszą działaność - rozlicz swój PIT programem - przekaż nam 1% swojego podatku
pobierz program rozlicza wszystkie PIT-y roczne (38, 37, 36), posiada wszystkie załączniki, jest prosty w obsłudze

Skowronek
(Alauda arvensis)

rodzina: skowronkowate

Długość ciała: 18-19 cm. Skromnie ubarwiony ptak nieco większy od wróbla. Upierzenie brunatnoszare, ciemno plamkowane z wierzchu, spód białawy z kreskowaną piersią. Na głowie ma niewielki czubek. Skowronek jest jednym najbardziej znanych ptaków, dzięki swej powszechności występowania oraz donośnemu śpiewowi, który rozbrzmiewa niemal nad każdym polem przez całą wiosnę.

rodzina

skowronkowate

opis

Długość ciała: 18-19 cm. Skromnie ubarwiony ptak nieco większy od wróbla. Upierzenie brunatnoszare, ciemno plamkowane z wierzchu, spód białawy z kreskowaną piersią. Na głowie ma niewielki czubek. Skowronek jest jednym najbardziej znanych ptaków, dzięki swej powszechności występowania oraz donośnemu śpiewowi, który rozbrzmiewa niemal nad każdym polem przez całą wiosnę.

miejsca

Cały obszar kraju

siedlisko

Pola uprawne, łąki, pastwiska, ugory

liczebność

Bardzo liczny ptak lęgowy

gniazdo

Dołek w ziemi wymoszczony źdźbłami traw, ukryty w niskiej roślinności

lęg

3-5 szarych lub oliwkowych, gęsto nakrapianych jaj. Wysiadywanie: 11-12 dni. Młode osiągają lotność po 18-20 dniach, ale opuszczają gniazdo już w połowie tego okresu

pokarm

Części roślin i owady

wędrówki

Wędrowny. Przylot: II-III, odlot: X-XI

ochrona

Gatunek chroniony

linki

http://www2.gazeta.pl/edukacja/1,28378,1488614.html - strona o skowronku Adama Wajraka http://www2.gazeta.pl/edukacja/1,31976,792937 .html - strona o Skowronku Jacka Betleji
mapa wystepowania
min
min
min
min
Fatbirder's Top 1000 Birding Websites