Mewa siodłata
(Larus marinus)

rodzina: mewy

Długość ciała: 62-80 cm

Największa z naszych mew, większa i masywniejsza od mewy srebrzystej. Płaszcz czarny, a reszta upierzenia biała. W locie na końcach lotek białe plamki. Dziób potężny, żółty z czerwoną plamką przed końcem. Nogi cieliste.

Młode na wierzchu brunatno łuskowane, a głowa i spód są plamkowane i kreskowane. Dziób czarny. Ubarwienie ostateczne osiąga dopiero w piątym roku życia i w kolejnych sztach coraz bardziej przypomina ptaki dorosłe.


rodzina

mewy

opis

Długość ciała: 62-80 cm

Największa z naszych mew, większa i masywniejsza od mewy srebrzystej. Płaszcz czarny, a reszta upierzenia biała. W locie na końcach lotek białe plamki. Dziób potężny, żółty z czerwoną plamką przed końcem. Nogi cieliste.

Młode na wierzchu brunatno łuskowane, a głowa i spód są plamkowane i kreskowane. Dziób czarny. Ubarwienie ostateczne osiąga dopiero w piątym roku życia i w kolejnych sztach coraz bardziej przypomina ptaki dorosłe.

miejsca

Głównie wybrzeże Bałtyku, gdzie jest najliczniejsza w Zatokach: Gdańskiej i Pomorskiej

siedlisko

Na wybrzeżu trzyma się portów rybackich i spokojnych miejsc odpoczynku, a żeruje na otwartym morzu; ponadto w głębi lądu nad dużymi rzekami i różnego typu zbiornikami

liczebność

Nieliczny ptak przelotny i koczujący

gniazdo

Gniazdo buduje w koloniach lub pojedynczo na klifach, plażach lub torfowiskach jako płytki dołek wyścielony trawą

lęg

2-3 szare lub oliwkowe, brunatno plamkowane jaja. Wysiadywanie 26-28 dni. Młode karmione przez oboje rodziców osiągają lotność w wieku 7-8 tygodni

pokarm

Wszystkożerna, poluje nawet sporej wielkości ptaki, ssaki i ryby, a także zjada różnego rodzaju odpadki

wędrówki

Wędrowna. Przylot: II-IV, odlot: VII-XII. Część ptaków przebywa u nas przez cały rok

ochrona

Gatunek chroniony, wymieniony w Dyrektywie ptasiej
mapa wystepowania
min
min
min
Fatbirder's Top 1000 Birding Websites