Szpak
(Sturnus vulgaris)

rodzina: szpakowate

Długość ciała: 21-23 cm. Pospolity, czarno ubarwiony ptak o lśniącym upierzeniu z żółtym dziobem. W upierzeniu spoczynkowym całe ciało upstrzone białymi plamkami. Młody ptak szarobrunatny. Jest uzdolnionym śpiewakiem, który potrafi naśladować śpiew innych gatunków ptaków. Jest wszędobylski i świetnie przystosował się do życia w mieście.

rodzina

szpakowate

opis

Długość ciała: 21-23 cm. Pospolity, czarno ubarwiony ptak o lśniącym upierzeniu z żółtym dziobem. W upierzeniu spoczynkowym całe ciało upstrzone białymi plamkami. Młody ptak szarobrunatny. Jest uzdolnionym śpiewakiem, który potrafi naśladować śpiew innych gatunków ptaków. Jest wszędobylski i świetnie przystosował się do życia w mieście.

miejsca

Cały obszar kraju

siedlisko

Różnego typu lasy, zwłaszcza ich obrzeża, parki miejskie i wiejskie, ogrody, aleje i kępy drzew

liczebność

Średnio liczny ptak lęgowy

gniazdo

W dziupli, skrzynce lęgowej lub w szczelinie budynku. Zbudowane z luźno ułożonego materiału roślinnego, wymoszczone piórkami

lęg

3-6 jasnoniebieskich jaj. Wysiadywanie: 14 dni. Młode opuszczają gniazdo po 21 dniach

pokarm

Wiosną dominuje pokarm zwierzęcy, jesienią - roślinny

wędrówki

Wędrowny. Przylot: III, odlot: X-XI. Część ptaków zimuje w kraju

ochrona

Gatunek chroniony

linki

http://www2.gazeta.pl/edukacja/1,28378,288447.html - strona o szpaku Adama Wajraka
mapa wystepowania
min
min
Fatbirder's Top 1000 Birding Websites