serwis został wykonany dla Ciebie przez organizacje pożytku publicznego:
popieraj naszą działaność - rozlicz swój PIT programem - przekaż nam 1% swojego podatku
pobierz program rozlicza wszystkie PIT-y roczne (38, 37, 36), posiada wszystkie załączniki, jest prosty w obsłudze

Czeczotka
(Carduelis flammea)

rodzina: łuszczaki

Długość ciała: 12-13 cm

Mniejsza od wróbla o krągłej sylwetce. Samiec w szacie godowej ma różową pierś i gardło oraz karminową plamę na czole. Ubarwienie brązowoszare z brunatnymi smugami na grzbiecie, kuper jaśniejszy, kreskowany. Na skrzydle dwa wąskie, białawe paseczki. Samica bez barwy różowej w upierzeniu. Dziób krótki, żółtawy.

Co kilka lat w naszym kraju pojawi się wyjątkowo dużo czeczotek, które przybywają do nas z północy. Są towarzyskie i tworzą hałaśliwe, ruchliwe stada.


rodzina

łuszczaki

opis

Długość ciała: 12-13 cm

Mniejsza od wróbla o krągłej sylwetce. Samiec w szacie godowej ma różową pierś i gardło oraz karminową plamę na czole. Ubarwienie brązowoszare z brunatnymi smugami na grzbiecie, kuper jaśniejszy, kreskowany. Na skrzydle dwa wąskie, białawe paseczki. Samica bez barwy różowej w upierzeniu. Dziób krótki, żółtawy.

Co kilka lat w naszym kraju pojawi się wyjątkowo dużo czeczotek, które przybywają do nas z północy. Są towarzyskie i tworzą hałaśliwe, ruchliwe stada.

miejsca

Tatry, Karkonosze, Góry Izerskie oraz miejscami na Ziemi Kłodzkiej, a także w strefie występowania kosówki na Pomorzu Gdańskim

siedlisko

Kosodrzewina i skraje lasów regla górnego oraz sztucznie nasadzone zarośla kosówki w strefie wybrzeża

liczebność

Skrajnie nieliczny ptak lęgowy; dość liczny ptak przelotny

gniazdo

Dobrze ukryte, nisko wśród gałęzi kosodrzewiny lub innego krzewu, zbudowane z korzonków i traw poprzetykanych wełną i puchem roślinnym, wyścielone włosiem i piórkami

lęg

4-6 niebieskawych, rdzawo nakrapianych jaj. Wysiadywanie 10-12 dni. Młode opuszczają gniazdo po 12-13 dniach

pokarm

Głównie nasiona, w porze lęgowej także bezkręgowce

wędrówki

Wędrowna. Przylot: III-IV, odlot: IX-XII; w niektóre lata występują naloty ptaków z północy, corocznie część ptaków zimuje

ochrona

Gatunek chroniony, wymieniony w Polskiej czerwonej księdze zwierząt jako wymagający szczególnej uwagi, i w Dyrektywie ptasiej
mapa wystepowania
min
min
min
min
min
min
min
min
min
min
Fatbirder's Top 1000 Birding Websites