serwis został wykonany dla Ciebie przez organizacje pożytku publicznego:
popieraj naszą działaność - rozlicz swój PIT programem - przekaż nam 1% swojego podatku
pobierz program rozlicza wszystkie PIT-y roczne (38, 37, 36), posiada wszystkie załączniki, jest prosty w obsłudze

Dzwoniec
(Carduelis chloris)

rodzina: łuszczaki

Długość ciała: 14-16 cm. Krępy ptak wielkości wróbla z grubym stożkowatym dziobem. Ubarwienie oliwkowozielone z żółtą wstawką na skrzydle i skrajami ogona. Samica bardziej brunatnooliwkowa. Dzwońce chętnie gniazdują w pobliżu osad ludzkich. Często tworzą luźne kolonie złożone z kilku par. Samce śpiewają w locie tokowym, podczas którego wolno i głęboko uderzają skrzydłami. W okresie polęgowym są towarzyskie i zbierają się w stada żerujące na nasionach chwastów.

rodzina

łuszczaki

opis

Długość ciała: 14-16 cm. Krępy ptak wielkości wróbla z grubym stożkowatym dziobem. Ubarwienie oliwkowozielone z żółtą wstawką na skrzydle i skrajami ogona. Samica bardziej brunatnooliwkowa. Dzwońce chętnie gniazdują w pobliżu osad ludzkich. Często tworzą luźne kolonie złożone z kilku par. Samce śpiewają w locie tokowym, podczas którego wolno i głęboko uderzają skrzydłami. W okresie polęgowym są towarzyskie i zbierają się w stada żerujące na nasionach chwastów.

miejsca

Cały niżowy obszar kraju

siedlisko

Skraje lasów, zadrzewienia śródpolne, aleje i kępy drzew wzdłuż dróg, parki

liczebność

Średnio liczny lub liczny ptak lęgowy

gniazdo

Dobrze ukryte w gęstwinie gałązek drzew liściastych i iglastych, uwite z traw, korzonków i mchu wysłane sierścią i piórkami

lęg

5-6 szary, czerwono nakrapianych jaj. Wysiadywanie: 13-14 dni. Młode opuszczają gniazdo po 14-16 dniach

pokarm

Nasiona, wiosną także bezkręgowce

wędrówki

Osiadły

ochrona

Gatunek chroniony

linki

http://www2.gazeta.pl/edukacja/1,31976,792759.html - strona o Dzwońcu Jacka Betleji
mapa wystepowania
min
min
min
Fatbirder's Top 1000 Birding Websites