Czajka stepowa
(Vanellus leucurus)

rodzina: gołębiowate

Rodzina siewkowate Opis Długość ciała: 26–29 cmMniejsza od czajki o smukłej sylwetce i długich, żółtych nogach. Ubarwienie płowoszare z jaśniejszą głową bez wyrazistego rysunku i nieco ciemniejszą plamą u dołu piersi. W locie lotki drugorzędowe i część pokryw skrzydłowych, a także ogon białe. Nogi wystają w locie wyraźnie poza ogon.

Rodzina

siewkowate

Opis

Długość ciała: 26–29 cm
Mniejsza od czajki o smukłej sylwetce i długich, żółtych nogach. Ubarwienie płowoszare z jaśniejszą głową bez wyrazistego rysunku i nieco ciemniejszą plamą u dołu piersi. W locie lotki drugorzędowe i część pokryw skrzydłowych, a także ogon białe. Nogi wystają w locie wyraźnie poza ogon.

Rozmieszczenie

Gatunek środkowoazjatycki, bardzo rzadko zalatujący do naszego kraju

Występowanie

Otwarte tereny w pobliżu płytkich i mulistych brzegów wód stojących lub wolno płynących

Siedliska

jeziora, mokradła i bagna, starorzecza, stawy hodowlane

Liczebność

Stwierdzona 6 razy

Gniazdo

Płytki dołek prawie bez wyściółki, położony w pobliżu wody na otwartym terenie

Lęg

3–4 jaja. Wysiadywanie 21–24 dni. Młode osiągają lotność po ok. 30 dniach

Pokarm

Głównie owady i ich larwy, także pierścienice, mięczaki i skorupiaki

Wędrówki

Wędrowna. Notowana w IV–VI

Status ochronny i zagrożenia

Gatunek chroniony

Wskazówki obserwacyjne

Łatwa do rozpoznania
mapa wystepowania
min
Fatbirder's Top 1000 Birding Websites